Fårikål

Fårikål er Norges ubestridte nasjonalrett - stemt frem av Nitimens lyttere for 40 år siden. Fårikål er både husmannskost og festmat, og smaker kanskje enda bedre dagen etter at den er laget. Og en ting er sikkert: fårikål er verdens beste grunn til å samle store og små til høstens etegilde rundt den dampede gryta!

En dyptallerken med fårikål.
Hanna mater to sauer.

Et bilde av Hanna og hennes møte med fårikål in spe da Hanna og Linn var på Hardangervidda for noen uker siden. "Sauene var skikkelig skeptiske til oss, så de hadde nok en viss idé om hvor dette kom til å ende..." --Linn

En dyptallerken med fårikål.

Fårikål av placbo (Flickr)

nasty-looking, but delishious norwegian dish
En kjele med fårikål.

Fårikål av Anders Lanzen (Flickr)

Probably the dish with the best (tastiness / effort + price) quote in the world and in addition the national dish of Norway.

En kjele med fårikål.

Fårikål av Alexander Refsum Jensenius (Flickr)

The Norwegian dish fårikål (=> Lamb and cabbage stew).
Et halvt kålhode.

Essential cabbage av Asbjørn Floden (Flickr)

Cabbage is an essential ingredient in the Norwegian national dish fårikål (sheep in cabbage).
Fem sauer på en gresslette.

Sau av Jo Bjørnar Hausnes (Flickr)

Who you looking at, punk? Smalahove, fårikål, pinnekjøtt.

Ingredienser

Dette gir 4 porsjoner.

Slik gjør du

  1. Del hodekålen i båter.
  2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene.)
  3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2 timer.

Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter.

Tips

Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner.